Wat is een goede werkhouding op kantoor?

Een goede werkhouding is erg belangrijk om verschillende gezondheidsklachten op het werk te voorkomen. Wanneer je niet rechtop zit, kunnen er bijvoorbeeld rugklachten optreden. Veel mensen werken onbewust in een verkeerde houding. Wij hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet om je werkhouding te verbeteren.

Achter het bureau

Je werkhouding achter het bureau is erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan je beeldscherm en het toetsenbord, maar ook de hoogte van je bureau. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Beeldscherm
De hoogte van je beeldscherm is belangrijk voor een goede houding. Stel je beeldscherm af wanneer je recht voor het scherm zit. De bovenkant van het scherm dient afgesteld te worden op je ooghoogte. Je kunt gebruik maken van een monitorverhoger als je een klein beeldscherm hebt. Naast de hoogte is ook de kijkafstand belangrijk.

Kijkafstand
Je beeldscherm moet op een kijkafstand staan van 50 tot 70 centimeter. Door het beeldscherm op de juiste hoogte af te stellen zorg je ervoor dat de optimale kijkhoek naar de monitor zo'n 30 graden is. Zo hoef je je nek niet te buigen en voorkom je nekklachten.

Afstand toetsenbord
Het is per persoon verschillend wat de beste houding is voor je toetsenbord. Er wordt vanuit gegaan dat je armen voor een gedeelte kunnen rusten op het bureau. Je kunt eventueel een polssteun gebruiken voor meer comfort.

Hoogte bureau
Je bureau dient zo ingesteld te staan dat je onderarmen een horizontale lijn maken met het werkblad wanneer je rechtop zit. Typ je veel tijdens je werk? Een hoger afgesteld bureau wordt dan aanbevolen. Lees je veel (niet vanaf het beeldscherm) en schrijf je regelmatig? Stel dan het bureau lager in.

De bureaustoel
Een goede bureaustoel is erg belangrijk om de juiste werkhouding te genereren. Stel je bureaustoel zo in dat je knieën een hoek van 90 graden (of iets meer) maken wanneer je jouw voeten plat neerzet.

De armleggers van een bureaustoel dienen zo ingesteld te staan dat je armen in een hoek van 90 graden op de armleggers rusten als je schouders recht staan.

Een bureaustoel met een verstelbare leuning is gewenst. Kies voor een kantelstelling waarbij de zitting en rugleuning tegelijk naar voren en achteren kunnen kantelen om de zithoek te behouden.

De voeten op de grond
Je voeten dien je plat op de grond te plaatsen. Laat ze niet hangen en zet ze niet te ver naar voren. Je kunt ook gebruik maken van een voetensteun om de ideale hoek tussen je bovenbenen en onderbenen te krijgen.

Tips

We hebben nog drie tips voor je om jouw werkhouding achter de computer te optimaliseren:

  • Ga niet onderuitgezakt in je bureaustoel zitten

  • Houd je schouders ontspannen

  • Neem rust en beweeg als je meer dan twee uur achter elkaar op een computer moet werken.

Meer weten?

Heb je een nieuwe bureaustoel of een voetensteun nodig? Vind hier jouw Quantore kantoorvakhandel. Zij helpen je graag met een uitgebreid assortiment en deskundig advies.

Verkooppunten Quantore