Herkenbaar Quantore.comHerkenbaar Quantore.com
Zo zijn kantoor- en thuiswerkkwaaltjes verleden tijd

Dat zit wél goed

Ergonomische producten verlagen de kans op spier- en gewrichtsklachten, houden je lichaam gezond en zorgen daardoor voor een productievere en effectievere werkdag. Maar wist je dat ruim 44% van de werknemers, voornamelijk thuis, nauwelijks aandacht besteedt aan een goede ergonomische werkplek? Geef je lichaam de ergonomische aandacht die het verdient!

Herkenbaar Quantore.com2

Ogen

Het ligt misschien niet voor de hand, maar verlichting is één van de belangrijkste onderdelen in een ergonomische werkomgeving. Onderzoek wijst uit dat 68% van de werknemers ontevreden is over het licht op hun werkplek. En dat is niet best, want werken in slecht verlichte ruimtes kan leiden tot hoofdpijn, vermoeide ogen en een verminderde productiviteit. Zorg dus voor voldoende verlichting op je werkplek en voorkom spiegeling van lampen of zon op je beeldscherm. Werk je thuis? Plaats je werkplek haaks op de raamzijde van de ruimte en zorg voor een goede bureaulamp. Een bureaulamp beschermt je ogen en maakt je werkplek comfortabeler, een onmisbaar hulpmiddel!

Herkenbaar Quantore.com3

Schouders

Met de verschuiving naar het vele thuiswerken is ook het gebruik van de laptop flink gestegen. De laptop is erg handig en compact, maar misschien wel het minst ergonomische product in de werkomgeving. In de meeste gevallen staat het beeldscherm te laag, waardoor je met opgetrokken schouders werkt. De nek- en schouderspieren dragen dan het gewicht van je armen, wat op den duur voor hevige schouderklachten kan zorgen. Kies daarom voor een laptopstandaard. Deze zorgt ervoor dat het scherm van je laptop op ooghoogte staat, wat de spanning in de schouders vermindert. Een essentieel onderdeel van een gezonde werkplek!

Herkenbaar Quantore.com4

Handen en armen

De lichaamsdelen die gedurende de werkdag misschien wel het actiefst gebruikt worden, zijn de handen en armen. Daarom is het belangrijk dat je goed voor ze zorgt. Een ergonomisch toetsenbord kan hierbij helpen. Doordat het toetsenbord dunner is dan traditionele toetsenborden, houd je de handen in een natuurlijkere positie. Daarnaast kan de muis, door het ontbreken van extra cijfers aan de rechterkant, dichter bij het toetsenbord worden geplaatst. Hierdoor kun je de handen en armen meer ontspannen. Over de muis gesproken, ook die is beschikbaar in een ergonomische variant. Het ontwerp van een ergonomische muis houdt rekening met gebruiksgemak, gebruikersgedrag en voorkomt herhaling van onjuiste arm- en handposities, die klachten kunnen veroorzaken. Houd je de onderarmen ook in een hoek van 90° ten opzichte van de bovenarmen? Dan zit je helemaal goed.

Herkenbaar Quantore.com5

Rug en nek

Een baan waarbij je voornamelijk achter de computer of laptop zit, legt ook heel wat druk op de nek en de rug. Met als een van de meest voorkomende gevolgen: hoofdpijn. Daarnaast zorgen nek- en rugklachten voor een verminderde productiviteit van wel 17%. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede, actieve werkhouding. Dit kun je al heel eenvoudig bereiken door gebruik te maken van een ergonomische bureaustoel of een rugsteun te gebruiken. De rugsteun biedt de mogelijkheid om van iedere (bureau)stoel een ergonomisch verantwoorde zitplek te maken. Een ander eenvoudig ergonomisch product dat niet mag ontbreken is de documenthouder. Lees je met enige regelmaat een geprint document of verslag door? Dan zorgt de documenthouder ervoor dat je niet meer voorover hoeft te buigen, wat heel wat nekpijn bespaart. Wil je nog meer informatie over de beste werkhouding? Bekijk dan dit artikel voor handige tips.

Herkenbaar Quantore.com6

Benen en voeten

De benen en voeten komen bij een kantoorbaan eigenlijk nauwelijks van pas. En dat is precies de reden waarom een groot deel van de werknemers onderschat hoe belangrijk een goede houding van het onderlichaam voor je is. Om rustig en geconcentreerd te kunnen werken is het aan te raden om de benen in een hoek van 90° te zetten, met de voeten plat op de grond. Lukt het niet om met de voeten de grond te raken? Maak dan gebruik van een voetensteun. Zo krijg je de benen toch in de juiste hoek zonder dat de voeten in de lucht bungelen.

Herkenbaar Quantore.com7

Aan de slag!

De bovenstaande tips helpen om gemakkelijk wat meer ergonomie aan te brengen op je werkplek. En dat komt de productiviteit ten goede, zorgt voor een prettige werksfeer en voorkomt heel wat vervelende klachten. Op zoek naar de juiste ergonomische producten voor jouw werkplek? De kantoorvakhandel bij jou in de buurt helpt je graag.