Brandoefening werkBrandoefening werk
Advies

Brandoefening op het werk

Een brandoefening op het werk moet eens in de zoveel tijd worden georganiseerd. Op deze manier wordt de veiligheid van een bedrijf gecontroleerd. Maar hoe vaak moet een brandoefening op het werk gehouden worden en wat komt er nog meer kijken bij een brandoefening?

Ontruimingsoefening

Een brandoefening verloopt eigenlijk hetzelfde als een ontruimingsoefening. Een ontruimingsoefening wordt georganiseerd om de veiligheid van een bedrijf te testen. Medewerkers zijn maximaal 15 minuten van hun werkplek af. Wanneer het pand wordt ontruimd voor een brandoefening, wordt onder andere gekeken naar de organisatie van de ontruiming en de vluchtroutes van het bedrijf. 

Verplichte brandoefening

Een brandoefening is verplicht, maar waarom eigenlijk? Wanneer er brand uitbreekt, wil je natuurlijk dat al je medewerkers snel in veiligheid zijn. Door regelmatig een brandoefening te organiseren, zorg je ervoor dat al je medewerkers op de hoogte zijn van de ontruimingsprocedure. Zo weten zij bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden voor het geval het echt nodig is. Door regelmatig een brandoefening te organiseren, kun je zien of de ontruimingsgoed verloopt en waar eventuele problemen liggen. Als bedrijf ben je verplicht om minstens één keer per jaar een brandoefening te organiseren. Zo is iedereen op de hoogte van de ontruimingsprocedure. 

BHV'ers

Tijdens een brandoefening wordt er ook gekeken naar de kundigheid van de BHV’ers in het bedrijf. Een BHV’er is de eerste persoon die ter plaatse is en beschikt over de nodige kennis om goed te kunnen handelen in geval van nood. Zo moet een BHV’er ook weten hoe hij of zij mensen uit een brandend gebouw moet ontruimen. Dit wordt allemaal duidelijk tijdens een brandoefening. 

Wanneer je als bedrijf minimaal één keer per jaar een brandoefening organiseert, ben je er zeker van dat al je medewerkers goed voorbereid zijn in geval van nood.