Welke hardheden zijn er bij potloden?

Een stift van een potlood bestaat uit een deel grafiet en een deel klei. De hardheid van een potlood wordt bepaald door de samenstelling van deze componenten. Potloden met veel klei en weinig grafiet hebben een hogere hardheid dan potloden met weinig klei en veel grafiet.

Koh-i-noor-reeks potloden

Op potloden staan codes vermeld die de hardheid aangeven. HB is een gemiddeld kantoorpotlood. 9H is zeer hard (veel klei en weinig grafiet) en 9B is zeer zacht (veel grafiet en weinig klei). Hieronder zie je de zogeheten Koh-i-noor-reeks, van de Koh-i-noor-fabriek. Het cijfer in de code geeft aan hoe hard of hoe zacht het potlood is. Hoe hoger het cijfer, hoe harder of zachter het potlood.

9H    8H    7H   6H    5H    4H   3H    2H    H   F    HB    B   2B    3B    4B   5B    6B    7B   8B    9B

zeer hard                       hard                            gemiddeld                   zacht                        zeer zacht

Gebruik potloden

Potloden met een hoge hardheids-graad zijn uiterst geschikt voor zeer fijn tekenwerk, met dunne lijntjes zoals technisch tekenwerk. De meer zachte potloden zijn vooral geliefd onder kunstenaars voor schetsen, bijvoorbeeld voor het maken van schaduwen en donkere plekken.

Meer weten over potloden of andere schrijfwaren? Ga voor aanschaf van potloden of aanvullend advies over het gebruik van het juiste potlood voor jouw klus naar een kantoorvakhandel bij jou in de buurt.