Quantore.com Vind de balansQuantore.com Vind de balans
Zo zorg je voor een

optimale werk-privébalans

De zomer is weer begonnen en de vakantieperiode is van start. Een goed moment om eens na te denken over het leven. Hoe besteed jij je tijd en waar word je nou echt gelukkig van? Kortom, hoe optimaal is jouw werk-privébalans? Want of je nu de vakantieperiode doorwerkt vanwege het coronavirus, of van een fijne vakantie geniet, deze periode is ideaal om hier over na te denken.

Wat houdt werk-privébalans in?

Heel concreet betekent werk-privébalans dat je werk goed aansluit op je privéleven en je vrije tijd. Je werkt de afgesproken uren, haalt daar voldoening uit en na het werk laat je alle werk-gerelateerde zaken los en geniet je van je vrijheid. Wanneer je geen goede balans hebt tussen werk en privé ervaar je vaak stress. Je energielevel daalt, je bent moe en hebt nergens zin in. Dingen waar je voorheen voldoening uit haalde, voelen nu vooral als last. En dát moet je zien te voorkomen.

Oorzaken van een verstoorde werk-privébalans

Steeds meer mensen hebben last van een verstoorde werk-privébalans. Uit een onderzoek komt naar voren dat 1 op de 8 werknemers de werk-privébalans problematisch vindt. Daar mag dus wel verbetering in komen! Maar waar komt die disbalans precies vandaan?

Druk van de maatschappij

De druk van de maatschappij

Een grote stoorzender in de balans tussen werk en privé is de maatschappij. De maatschappij is een stuk competitiever dan vroeger. En doordat we tegenwoordig veel meer verbonden zijn met elkaar, worden we ook meer geconfronteerd met de successen van anderen. Want het gras bij de buren is ten slotte altijd groener… Op LinkedIn zie je oud-klasgenootjes en oud-collega’s doorgroeien en op Instagram leeft iedereen het perfecte leven. Als je daar veel mee bezig bent, kan dat zorgen voor een enorme druk. De druk om perfect te zijn. En dat heeft zeker invloed op je balans.

Quantore.com Vind de balans2

De komst van het coronavirus

Ook de komst van het coronavirus heeft je werk-privébalans mogelijk flink verstoord. De afgelopen maanden hebben veel mensen massaal thuisgewerkt, waardoor de scheiding tussen werk en privé is vervaagd. Je werkt overdag aan de keukentafel en in de avond zit je twee meter verderop op de bank. Ook hebben we gedurende deze periode meer na kunnen denken over wat we nu eigenlijk willen en wat we belangrijk vinden. Bovendien is de constante stroom van binnenkomende berichten verhoogd doordat je elkaar minder face-to-face ziet. En niet alleen tijdens werktijd, ook daarna. Het is namelijk niet meer vanzelfsprekend dat al je collega’s van 08.30 tot 17.00 uur werken. De werktijden zijn nu veel meer verspreid over de hele dag. En een combinatie van deze dingen heeft geen positieve invloed op de balans tussen je werk en je vrije tijd.

Hoe kun je de werk-privébalans verbeteren?

Is dit herkenbaar voor jou? Dan wordt het tijd om je werk-privébalans te verbeteren. Want wanneer je een goede werk-privébalans hebt, voel je je gezonder, worden je prestaties beter, haal je meer voldoening uit je werk én het allerbelangrijkste; voel je je gelukkiger. Maar wat is de sleutel tot succes?

Quantore.com Vind de balans7

Maak een realistische planning

De eerste stap is om te zorgen voor een goede planning. Hierbij is het belangrijk om niet de hoeveelheid werk, maar de beschikbare uren leidend te laten zijn. Heb je alle uren ingepland? Zorg dan ook dat je je daar aan houdt. Werk je volgens het plan tot 17.30 uur? Stop dan ook op die tijd, morgen is er weer een dag.

Quantore.com Vind de balans5

Verhoog je productiviteit

Het is zeker niet vanzelfsprekend dat hoe meer je werkt, hoe productiever je bent. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je minder productief bent wanneer je meer dan 40 uur per week werkt. Dus maak die planning, hanteer die strakke tijdsblokken en houd jezelf eraan. Heb je het gevoel dat je werkzaamheden dat niet toelaten? Ga dan eens bij jezelf na waar dat door komt. Misschien passen je werkzaamheden helemaal niet in 40 uur. Dan wordt het tijd dit bespreekbaar te maken.

Quantore.com Vind de balans4

Plan momenten van rust in

Doordat we altijd ‘aan’ staan, vervaagt de grens tussen privé en werk en zijn er weinig momenten van échte rust. Maar die momenten van rust heb je wel nodig, want die werken stressverlagend. En dan bedoelen we niet alleen deze korte vakantieperiode. Momenten van rust heb je gedurende het hele jaar nodig voor een optimale werk-privébalans. Zorg dus dat je bij het maken van je planning daar ook rekening mee houdt. Plan momenten ‘vrij’, zodat je echt even tot rust kunt komen. Na een dag van hard werken heb je dat verdiend!

Quantore.com Vind de balans6

Vergroot je zelfvertrouwen

Je bent goed zoals je bent en dat moet je accepteren. Trek niet teveel aan van anderen. Sociale media zijn leuk, maar neem het vooral niet te serieus. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Ook is het belangrijk om nee te leren zeggen. Het is oké om een keer nee te zeggen tegen een nieuwe opdracht of je af te melden voor een avondje sporten. Geef je grenzen aan, dat mag. Uiteindelijk ben jij de enige die je leven kan leiden. Dus vul dat vooral in op een manier waar jij je fijn bij voelt.

Heeft deze blog je wat meer inzicht gegeven in je eigen werk-privébalans? En merk je dat die nog wel wat beter kan? Houd dan de informatie en tips van deze blog in je achterhoofd als je morgen, of na je vakantie, weer aan een nieuwe dag begint. Want daar word je echt een gelukkiger mens van!

Ontdek meer advies en inspiratie

Goede samenwerking Facebook instaGoede samenwerking Facebook insta

Een goede samenwerking is...

Een goede samenwerking is belangrijk, maar met de komst van het coronavirus is dat een stuk uitdagender. Daarom delen wij tips voor een optimale samenwerking.
Social Help ik kom te dichtbij Social Help ik kom te dichtbij

Help, ik kom te dichtbij

Hoewel thuiswerken nog steeds de norm is, bewegen steeds meer mensen zich weer naar kantoor. Maar, met die anderhalve meter is dat best een beetje wennen. Daarom geven wij je een aantal tips om de eerste dagen op het anderhalve meter kantoor te overleven.
laatste afbeeldinglaatste afbeelding

Zo schrijf je een goede overdracht

Hoge temperaturen, warme zonnestralen en goedlachse mensen om je heen. Heerlijk, de vakantieperiode in het vooruitzicht. Maak een duidelijke werkoverdracht en ga zonder stress op vakantie.