Een goede samenwerking is...Een goede samenwerking is...

Een goede samenwerking is...

Samen kun je dingen bereiken die je alleen misschien niet voor elkaar krijgt. Je bundelt waardevolle kennis en kunde waardoor je met elkaar tot nieuwe ideeën of oplossingen komt. Daarom is een goede samenwerking met je collega’s super belangrijk.

Maar met de komst van het coronavirus is samenwerken een uitdaging geworden. Je ziet elkaar minder face-to-face en we communiceren daarentegen veel via de telefoon, videogesprekken of via de mail. En dat komt de samenwerking niet altijd ten goede. Daarom delen wij een paar handige tips voor een optimale samenwerking in deze tijd.

Blijf thuis bij klachten

Thuisblijven bij klachten

De eerste tip klinkt vanzelfsprekend, maar in deze tijd is er niks belangrijker dan dit. Blijf thuis als je klachten hebt. Daar help je iedereen mee. Ben je verkouden of heb je koorts, geef het aan en pak je verantwoordelijkheid. Je collega’s zullen dit alleen maar waarderen. En onderaan de streep komt dat je samenwerking ten goede. 😉

Neem werk van je collega’s over

Neem werk van je collega’s over

Heb jij een collega die vrijwillig in thuisquarantaine zit? Of een collega die thuiswerkt met de kinderen in huis? Door het coronavirus zijn we genoodzaakt om flexibel te zijn en elkaar te helpen. Merk je dat jouw collega door logische omstandigheden niet al het werk afgerond krijgt? Ben dan coulant en bied eens aan om wat taken over te nemen. Het is maar voor tijdelijk en het wordt zeker gewaardeerd!

Help je thuiswerkende collega aan de benodigde documenten

Help je thuiswerkende collega aan de documenten

Ondanks dat het nog steeds de norm is om volledig thuis te werken, zie je dat veel bedrijven zijn gaan werken in shifts. De ene dag ben je op kantoor, de andere dag werk je vanuit thuis. Dat betekent echter wel dat je na verloop van tijd o-ver-al spullen hebt liggen. Niet onoverkomelijk dus dat je collega nét op een thuiswerkdag de notities nog op kantoor heeft liggen. Tijd om als goede collega in actie te komen. Pak dat papierwerk, scan het in en stuur het door. Daar help je jouw collega enorm mee. Dat noemen we nou een goede samenwerking!

Plan een online koffiemomentje in

Plan een online koffiemomentje in

Of je nou op kantoor of thuis aan het werken bent, dat je elkaar sinds de coronacrisis minder face-to-face ziet is een feit. Maar niets zo belangrijk als een smalltalk. Dat helpt je om tussendoor ook even een momentje te ontspannen. Plan daarom een online koffiemomentje of gezamenlijke lunch in met je collega’s. Een goed moment om je weer wat beter te verdiepen in een ander, en dat vergroot het vertrouwen en bevorderd de samenwerking enorm. En dat niet alleen, soms kunnen smalltalks ook nog tot verrassende nieuwe ideeën leiden!

Houd elkaar op de hoogte

Houd elkaar op de hoogte

Niet alleen smalltalk is onmisbaar voor een goede samenwerking. In deze tijden is het voor een goede samenwerking essentieel om elkaar op te hoogte te houden van je werkzaamheden. Je wilt tenslotte voorkomen dat iedereen op zijn eigen eilandje leeft. Plan daarom wekelijks of dagelijks een gezamenlijk overleg in. Digitaal óf op anderhalve meter. Zo creëer je weer structuur binnen je team en weet je beter van elkaar wat er speelt. Dat maakt het samenwerken wel zo gemakkelijk.

Verzorg de kantoorplant van je collega

Verzorg de kantoorplant van je collega

Last but not least; denk niet alleen aan je collega, vergeet ook vooral de kantoorplantjes van je collega niet! Het is een kleine moeite om naast je eigen planten ook de planten van je collega te verzorgen. Dat geeft meteen een gezellige sfeer wanneer hij weer terug komt naar kantoor. En hoe meer groen, hoe schoner de lucht. Dat is in deze tijd wel zo prettig 😊.

Hopelijk helpen deze tips jou de onderlinge samenwerking naar een hoger level te tillen. Heeft jullie samenwerking écht een boost nodig? Vergeet dan vooral dit onderstaande rijtje niet:

- Bied ruimte om te leren.
- Deel een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
- Ben flexibel en pas je aan elkaar aan.
- Toon initiatief.
- Durf je uit te spreken als het niet lekker gaat, maar houd het tactvol.

Zo breng jij de onderlinge samenwerking gegarandeerd tot een succes.