Wat is het verschil tussen mat of glanzend fotopapier?

Het verschil tussen mat of glanzend fotopapier weten? De keuze voor mat of glanzend fotopapier is een kwestie van smaak, maar hangt ook af van het soort foto dat je wilt afdrukken. Daarom is het verstandig even na te denken welke van deze twee soorten fotopapier je nodig hebt. 

Verschil mat en glanzend fotopapier

Het verschil tussen mat en glanzend fotopapier is duidelijk te zien. Mat fotopapier zorgt ervoor dat de foto’s mat afgedrukt worden. Er zit hierdoor geen glans op het fotopapier en dit heeft als voordeel dat je geen vingerafdrukken op de foto’s achterlaat. Glanzend fotopapier heeft een spiegelend effect, dit ben je waarschijnlijk gewend van vroeger. Losse foto’s werden vroeger vaak op glanzend fotopapier gedrukt.

Maak eenvoudig een keuze

Om je keuze voor mat of glanzend fotopapier gemakkelijker te maken, hebben we hieronder wat richtlijnen opgesteld die je keuze gemakkelijker kan maken. Ook komt het verschil tussen mat en glanzend fotopapier zo beter naar voren. 

  • Hoe zwaarder het papier, hoe mooier de print. Het meeste fotopapier is 200 tot 300 grams papier.

  • Glossy, matglanzend of mat fotopapier? Afdrukken in kleur komen het beste uit de verf op hoogglanzend fotopapier. Foto’s waarin veel zachte of pastelkleuren (huidskleur, lichtgekleurde bloemen) voorkomen, worden het mooist op matglanzend fotopapier. Voor zwart-witafdrukken levert mat of semi-mat fotopapier het mooiste resultaat.

  • Hoe witter het fotopapier, hoe mooier de kleuren, hoe beter de afdruk.

Handige tips

Wanneer je zelf foto's wilt afdrukken wil je natuurlijk foto's van goede kwaliteit. Om een goed resultaat te krijgen hebben wij nog twee handige tips voor je op een rijtje gezet:

  • Stel de voorkeuren en eigenschappen van je printer goed in. Probeer verschillende opties uit om te zien bij welke instellingen je de mooiste afdrukken maakt. 

  • Gebruik altijd inkt van goede kwaliteit.

Meer informatie?
Wil je meer weten over het verschil tussen mat en glanzend fotopapier? Bezoek dan eens een kantoorvakhandel bij jou in de buurt. Hier staan professionals voor je klaar om alles te vertellen over fotopapier. Zo vind je eenvoudig het goede fotopapier, dat bij het gewenste resultaat past.