BreinbrekersBreinbrekers
Braintrainers

Stof om over na te denken

Uit onderzoek blijkt dat het uitvoeren van mentaal stimulerende activiteiten (braintrainers) vier keer in de week, de kansen om cognitief scherp te blijven als je ouder wordt met 75% verhoogt. Oftewel, van braintrainers word je mentaal sterker. Dat komt goed van pas in je carrière en het is natuurlijk ook gewoon leuk!

Geintje voor je brein

Wil je snel en eenvoudig je brein trainen? Haal dan een grapje uit met je hersenen. Gebruik bijvoorbeeld je niet-dominante hand bij dagelijkse handelingen zoals schrijven, eten of de dop van je pen halen. Behoorlijk uitdagend!

Tekenen maar

Door dingen op papier uit te tekenen gaan je cognitieve functies een stukje harder werken. Wil je je hersenen uitdagen? Teken jouw buurt of stad uit je hoofd na. Des te meer details je hierin meeneemt, des te beter je verschillende gebieden in je hersens traint. Grote straten, kleine straatjes, winkels en andere opvallen plekken meenemen dus.

Scherpstellen

Een ander trucje om je hersenen op scherp te zetten, is door je ogen dicht te doen wanneer je bepaalde activiteiten uitvoert. Ben je een tekst aan het typen? Probeer het eens met je ogen dicht. Of smeer in de ochtend je boterhammen eens zonder te kijken. Als dat maar goed gaat.

Speel memory

Waar heb je tien jaar geleden je zomervakantie doorgebracht? En hoe heet die ene collega ook alweer waar je ooit mee samen hebt gewerkt? Iedere herinnering ligt ergens in je brein opgeslagen. Door diep te graven en deze herinneringen weer op te halen, train jij je brein.

Kraker

Een worm zit vast in een boekenkast. Hij eet zich een rechte weg door een tiendelige encyclopedie die in de boekenkast, op volgorde, staat. Elk deel bestaat uit duizend pagina’s, inclusief kaft. De worm begint aan de voorkant van het eerste deel en eindigt op de achterkant van het laatste deel. Van hoeveel pagina’s heeft de boekenworm gegeten?

Antwoord: 8000. Een boek in de boekenkast heeft zijn achterzijde aan de linkerkant en zijn voorzijde aan de rechterkant. Dus de worm hoeft niet door het eerste en het laatste boek.