Hoe werkt een inbindmachineXHoe werkt een inbindmachineX
Advies

Hoe werkt een inbindmachine?

Inbindmachines, iedereen kent ze wel. Maar hoe gebruik je een inbindmachine eigenlijk? De werking van een inbindmachine hangt af van het soort inbindmachine waar je mee wilt inbinden. Er zijn namelijk vele verschillende soorten inbindmachines

Twee manieren van inbinden

Grofweg zijn inbindmachines in te delen in twee manieren van inbinden, namelijk: 

Thermisch binden

Om rapporten, projectvoorstellen of andere documenten in te binden met een professionele uitstraling kun je kiezen voor inbindmachines die werken met thermische covers. Een (transparant) voorblad en een stevig achterblad maakt de presentatie van het document compleet. 

Het werkt als volgt: plaats de gewenste kleur omslag in de inbindmachine. Let erop dat deze omslagen geschikt zijn voor thermische inbindmachines. 

Plaats het papierwerk tussen het voor- en achterblad (ook wel schutbladen genoemd) in de inbindmachine. De warmte die uit de inbindmachine komt zal de omslag, het voorblad en het achterblad vastlijmen aan de uiteinden van het document. De temperatuur van een thermische inbindmachine is erg belangrijk. Raadpleeg de handleiding wanneer je kiest voor een inbindmachine met instelbare temperatuur. 

Laat na het inbinden het document rusten en open het document pas na een minuut of vijf, voor het mooiste resultaat.

Inbinden met een bindrug

Kies je voor het inbinden met een metalen (draadkam) of plastic bindrug dan heb je een andere inbindmachine nodig dan een inbindmachine die wordt gebruikt voor thermisch inbinden. Ook het soort rug (plastic of metaal) vraagt om een ander type inbindmachine. Er zijn ook inbindmachines die zowel metalen als plastic bindruggen verwerken. Deze inbindmachines zijn wel een stuk duurder in aanschaf. 

Het werkt als volgt: met de inbindmachine maak je eenvoudig gaten in je document. Plaats hierna de bindrug in de inbindmachine en gebruik de hendel van de inbindmachine om de bindrug open te spreiden. Plaats het document in de bindrug en gebruik wederom de hendel om de bindrug te sluiten.

Meer informatie over inbindmachines

Wil je meer advies over inbindmachines? Bij een kantoorvakhandel bij jou in de buurt kun je terecht voor advies en aanschaf.