Wat te doen met lege cartridges?

Een cartridges (ook wel inktpatroon genoemd) is een uitneembaar en vervangbaar onderdeel van een inkjetprinter. Een laserprinter heeft geen cartridges, deze printer maakt gebruik van een toner. Een cartridges gaat na verloop van tijd leeg. Je kunt deze dan vervangen. Maar wat doe je met de lege cartridges?

Inleveren van je lege cartridges
Je kunt tegenwoordig je lege cartridges inleveren. De lege cartridges zijn goed recyclebaar. Ze kunnen opnieuw gevuld worden voor hergebruik. De inktpatronen van de lege cartridges worden schoongemaakt, verpulvert en met ander recyclebaar plastic verwerkt tot nieuwe inktpatronen. Het omhulsel van een cartridge kan drie tot vijf keer hergebruikt worden. Je kunt de cartridges natuurlijk ook zelf navullen.

Naar de fabrikant
Cartridges en toners worden ook ingezameld door de fabrikanten zelf. Meer informatie vind je op de website van het desbetreffende merk. HP, Epson en Canon zamelen elk cartridges in en recyclen ze zelf.

Vergoeding
Het is mogelijk dat je een vergoeding krijgt voor het inleveren van lege cartridges. De vergoeding is afhankelijk van het merk en het model. Het kan variëren van 5 cent tot enkele euro’s per stuk. Niet alle cartridges worden aangenomen. Let dus goed op voordat je een cartridges gaat inleveren.

Goed doel
Soms is het mogelijk dat je voor het goede doel lege cartridges kan inleveren. Voorbeelden van goede doelen die cartridges inzamelen zijn o.a. CliniClowns.

Restafval
Vind je geen mogelijkheid om de lege cartridges in te leveren? Dan kun je ze het beste inleveren bij het klein chemisch afval. Tegenwoordig mogen lege cartridges ook bij het normale restafval.

Wil je jouw lege cartridges inleveren? Zoek dan met onze postcodezoeker een inleverpunt bij jou in de buurt.