Een back-up maken, hoe doe ik dat?

Een back-up is zo gemaakt. Toch vergeten veel mensen om het te doen. Een back-up maken kan misschien lijken als tijdsverspilling, tot het moment daar is dat je het echt nodig hebt. Alle gegevens zijn verloren gegaan omdat bijvoorbeeld de computer crasht. Stel je eens voor dat alle bestanden op de computer in een keer weg zijn. Zo vervelend! Daarom is zo belangrijk om altijd een back-up te maken. Een back-up is het kopiëren van je bestaande bestanden van de computer, laptop, smartphone of tablet naar een (extern, ander) apparaat of een andere plaats.

Een back-up maken

Een back-up maken kan op verschillende manieren. Je kunt een back-up van je gegevens maken door je bestanden op een externe harde schijf of USB-stick te plaatsen. Let er op dat je de USB-stick of harde schijf op een veilige plaats bewaart en goed beveiligt. Een online back-up, oftewel een back-up in de Cloud, is zo gemaakt. Er zijn verschillende online back-up plaatsen: I-Cloud (een onlineopslag voor Apple) of Dropbox. Tevens kun je, tegen betaling, meer opslagcapaciteit krijgen. Pas wel op, want helemaal veilig zijn je bestanden niet op het internet. Cloud bedrijven kunnen namelijk gehackt worden of failliet gaan. Het antivirus pakket van Norton bevat ook een Cloud functie. Naast het beschermen van je computer maakt het programma dus ook een back-up. Als laatste is een back-up op een CD/DVD is ook mogelijk. Maar, let wel, na een aantal jaar kunnen de (her)beschrijfbare CD’s of DVD’s vergaan. Bovendien raken ze snel beschadigd.

Hoe maak ik een back-up?

Je kunt gemakkelijk instellen dat de back-up in Windows of OS elke dag automatisch uitgevoerd wordt. De eerste keer duurt het wat langer omdat alle programma’s, instellingen en bestanden voor de eerste keer worden opgeslagen. Daarna gebeurt het incrementeel. Dat wil zeggen dat nieuwe bestanden of wijzigingen worden toegevoegd aan de bestaande back-up, het zal dan dus ook niet zo lang duren. Het wordt aangeraden meerdere back-ups te maken voor het geval er bijvoorbeeld brand uitbreekt en je de computer of laptop verliest. Een online back-up is dan ook een goede aanvulling.

Scholieren en studenten

Het is belangrijk dat de kinderen die naar school gaan tegenwoordig ook een USB-stick bij zich hebben. Je kunt er diverse bestanden opzetten en dit scheelt weer in de kosten die bespaard worden door het niet hoeven printen. Bovendien kunnen de teksten die voor school geschreven worden op de USB stick gezet worden als back-up. Op die manier staan de bestanden op twee plekken, één op de computer op school of thuis en één op de USB-stick. Zo is de kans veel kleiner dat er bestanden verloren gaan, want dat zou zonde zijn.

Benieuwd naar dataopslagmiddelen of wil je graag meer informatie over hoe je een back-up uitvoert? De kantoorvakhandel bij jou in de buurt kan je daarbij helpen.