Wat is plastificeren?

Plastificeren is een methode om je belangrijke documenten te omhullen met een beschermend laagje, zodat deze voor langere tijd bewaard kunnen blijven. Na het plastificeren van je documenten hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door bijvoorbeeld vocht of vuil. Plastificeren wordt ook wel lamineren genoemd.

Zelf plastificeren
Wil je zelf aan de slag met plastificeren? Dan kun je kiezen tussen koud en warm plastificeren. Plastificeren met warmte zorgt ervoor dat de hoes of pouch om jouw document heen wordt ‘gesmolten’. Koud plastificeren werkt door middel van lijmbelletjes die als het ware op elkaar worden geperst, zodat de zijden van de hoes aan elkaar geplakt worden.

Documenten plastificeren
Je kunt diverse papieren plastificeren om ze te beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan presentatiesheets of hand-outs tijdens een beurs, uitlegdocumentatie bij machines op de werkvloer of memo’s. Buiten je werk kan je denken aan het plastificeren van recepten of kindertekeningen.

Plastificeren of lamineren?
In principe worden deze twee termen naast elkaar gebruikt. Plastificeren kan zowel koud als warm gebeuren, net als lamineren. Plastificeren doe je ook met een lamineermachine. Denk je erover om een lamineermachine aan te schaffen? Er zijn  een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste lamineermachine. Voor advies over plastificeren en lamineren kun je terecht bij je lokale kantoorvakhandel.