ParkeerschijfParkeerschijf
Advies

Een parkeerschijf, hoe werkt dat nou precies?

Een parkeerschijf is een platte schijf in een blauw hoesje dat gebruikt wordt om aan te duiden hoe laat een auto op de desbetreffende parkeerplaats in een blauwe zone is geparkeerd. Maar hoe werkt een parkeerschijf nou precies en wanneer moet je hem gebruiken? Wij vertellen je in dit artikel meer over het gebruik van een parkeerschijf.

Blauwe zone

In een parkeerschijfzone, ook wel blauwe zone, is de parkeertijd beperkt. Vaak mag je auto maar twee uur geparkeerd staan in de blauwe zone. Aan de hand van je parkeerschijf kan de toezichthouder zien hoelang de auto er geparkeerd staat. Parkeren met een parkeerschijf is dus in de blauwe zone verplicht. Sta je zonder parkeerschijf, of te lang geparkeerd, loop je het risico een bekeuring te krijgen.

Model parkeerschijf

Het model van de parkeerschijf is wettelijk bepaald. Zo moet de parkeerschijf blauw van kleur zijn en mogen er geen wijzigingen worden aangebracht. Kies dus altijd voor de juiste parkeerschijf. Zo voorkom je een eventuele bekeuring en kun je zorgeloos parkeren in een blauwe zone.

Gebruik parkeerschijf

Het gebruik van een parkeerschijf is vrij eenvoudig. Bij het parkeren in een blauwe zone wordt de pijl van de parkeerschijf gezet op het streepje op het tijdstip van aankomst. Kom je om 8:45 uur aan, dan zet je de wijzer op 9:00 uur. De parkeerschijf moet hierna achter de voorruit worden aangebracht, bij voorkeur aan de kant van het trottoir.

Meer informatie

Het gebruik van parkeerschijven met een geactiveerd klokmechanisme is verboden in Nederland. Koop dus altijd de standaard blauwe parkeerschijf. Zoek voor verkoop van de parkeerschijf naar een kantoorspecialist bij jou in de buurt.